Dag 4, fredag 15 november, Kyoto

Dag 4, Kyoto

Med tåget söderut tar vi oss till Tofuku-ji, ett tempel med en fantastisk trädgård som anlades 1939. Templet byggdes i 1200-talet under Kamakura perioden.

Sedan tillbaka till Kyoto för lunch och vidare till Nijo borgen.

Niko borgen uppfördes 1603 av den förste Shogunen som hade kontroll över hela Japan. Borgen är känd för sin enorma mängd av tatamimattor, sitt fina måleri och för de sjungande näktergalsgolven som knarrar för att shogunen inte skulle kunna bli överraskad av fiender (detta påstående är nog en efterhandskonstruktion).

Kvällen avslutades på en lokal Izakaya resturang med mycket god mat och saké.

De flesta guider och ordböcker översätter izakaya som ”pub” eller ”tavern”, men det passar inte riktigt i någon av dessa definitioner. Izakaya skiljer sig från barer genom att gästerna alltid sitter. Medan dricka är en stor del av det, finns det också en konstant ström av (delade) rätter. Nästan som en tapas resturang.